Babka marchewkowa

Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

A gdyby tak zamiast klasycznej piaskowej, czy drożdżowej upiec babkę marchewkową? Ciężką, wilgotną, pachnącą cynamonem, a do tego pełną orzechów, rodzynek i suszonej żurawiny?

 

U nas ten pomysł sprawdził się rewelacyjnie, spróbujcie i Wy i koniecznie dajcie znać czy Wam posmakowała.

Składniki:

  • 2 szklanki startej na dużych oczkach tartki marchewki (u mnie to 5 marchewek średniej wielkości)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść rodzynek namoczonych we wrzątku
  • garść suszonej żurawiny
  • duża garść posiekanych orzechów (u mnie włoskie)

Jajka ubijamy z cukrem na białą puchatą pianę (ok 10 minut) , dodajemy olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę i bakalie, mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 170 st. C do tzw. suchego patyczka.

 

Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami A gdybyście potrzebowali dobrej jakości drabiny aluminiowej, nie ważne czy to na użytek domowy, czy bardziej profesjonalny to polecam Wam ofertę sklepu https://sklep.drabiny.info/, który jak sama nazwa mówi oferuje tylko i wyłącznie drabiny. Trzeba przyznać, że sklep ma dość wąską specjalizację, ale za to bardzo bogatą ofertę, znajdziecie tam drabiny domowe jednostronne i dwustronne, drabiny dwu i trzyelementowe, przegubowe oraz teleskopowe. W ofercie znajdują się także drabiny magazynowe i montażowe.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy