Babka marchewkowa

Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka marchewkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babka marchewkowa Babka marchewkowa, to wyjątkowa babka. Łatwa do przygotowania, wilgotna, delikatnie cynamonowa... No, po prostu pyszna. I tyle. Marchewka nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna, ale nadaje fajnej wilgotności. Dzięki temu ciasto nie jest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu z ciastami na sodzie, możecie pominąć śmietanę. Ja (jako jedyna w domu) bez śmietany zawsze czuję sodowy posmak. Jakkolwiek to nie zabrzmi, jeżeli jesteście wielbicielami wilgotnych babek, to gorąco polecam Wam ten przepis. ;)

Składniki: 5 jajek
¾-1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki orkiszowej tortowej (lub zwykłej)
¾ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
75 g rodzynek , namoczonych w rumie lub przelanych wrzątkiem
garść migdałów, zblanszowanych i obranych ze skórki
150 ml oleju rzepakowego
2 średnie marchewki starte na drobnych oczkach (ok. 200g)
2 średnie marchewki starte na grubych oczkach (ok. 200g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub maślanki
dodatkowo masło i mąka do przygotowania formy
Formę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić na bok. Piekarnik rozgrzać do 170°C Jajka ubić z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę.Mąki przesiać przez sitko do miski. Dorzucić otręby, które zostały na spodzie sitka, cynamon i sól. Wymieszać, odstawić na bok. Rodzynki osączyć, migdały grubo posiekać. Do ubitych jajek wlać cienką strużką olej, miksując na niewielkich obrotach. Mieszając szpatułką tylko do połączenia, dodać w 2-3 turach mąkę. Sodę i proszek rozmieszać ze śmietaną, dodać do masy. Na koniec szybko wmieszać marchewkę, rodzynki i migdały.Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec przez 50-60 minut. Przez 10 minut zostawić w uchylonym piekarniku, następnie przełożyć na kratkę. Gdy babka przestygnie, wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Świąteczny ‚keks’ z wędzonym łososiem, cheddarem i migdałami. Pochwała powolności!

Świąteczny ‚keks’ z wędzonym ł…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakam…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Piernikowe tiramisu z powidłami śliwkowymi

Piernikowe tiramisu z powidłam…

food² food²
Food Square

Doskonały śledź w sosie jogurtowym - fit - ulubiony

Doskonały śledź w sosie jogurt…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasteczka z Rudolfem

Ciasteczka z Rudolfem

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Piernikowy torcik z białym kremem i żurawiną

Piernikowy torcik z białym kre…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Drożdżowy wieniec cynamonowy z czekoladą i orzechami
1

Drożdżowy wieniec cynamonowy z…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Czekoladowe ciasto snickers

Czekoladowe ciasto snickers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bolo Rei - portugalski wieniec drożdżowy z bakaliami
1

Bolo Rei - portugalski wieniec…

food² food²
Food Square

Piernik

Piernik

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki