Babka majonezowa
Babka majonezowa to chyba najłatwiejsza babka jaką do tej pory robiłam. Wszystkie składniki się tylko miksuje i już :)! Do tego, żeby było jeszcze prościej wszystkie składniki na tę babkę zwykle każdy ma w domu! Proste składniki i prostota wykonania…. a na końcu wychodzi mięciutka, wilgotna i pyszna babka! Oczywiście nie wyczuwa się w niej majonezu….! Może to być ciasto zarówno na świąteczny stół a także do niedzielnej kawy… Bardzo polecam :)!
Babka majonezowaSkładniki: (w temperaturze pokojowej)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka drobnego cukru
- 4 duże jajka (u mnie 5 średnich)
- 3/4 szklanki majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki masła i mąki do wysmarowania i wysypania formy
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu rozpuszczenia cukru, czyli około 3-5 minut. Formę do babki smarujemy bardzo dokładnie miękkim masłem a następnie obsypujemy mąką i przelewamy masę.
Pieczemy w nagrzanym do 175stopni piekarniku przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i zostawiamy na 10-15 minut do przestudzenia a następnie wyjmujemy z formy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Jak babka przestygnie możemy ją polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/04/Babka-majonezowa.html
Drukuj / PDF