Babka majonezowa

Za dwa tygodnie Wielkanoc i chyba dlatego naszlo mnie wczoraj na babke. Do tego celu zuzylam ostatni sloik polskiego majonezu. Przyznaje, ze bylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia.



4 jajka - bialka ubijamy osobno
1 szklanka cukru
do szklanki wsypujemy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 budyn smietankowy
0.5 szklanki maki pszennej
0.5 szklanki maki ziemniaczanej
majonez 250 ml
olejek smietankowy lub pomaranczowy
ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu i lyzce mieszanki suchych skladnikow az do wyczerpania
na koncu dajemy pol olejku
babke pieczemy okolo godz. w temp 170°
Lukrujemy jak wystygnie.
Smacznego!



4 jajka - bialka ubijamy osobno
1 szklanka cukru
do szklanki wsypujemy
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 budyn smietankowy
0.5 szklanki maki pszennej
0.5 szklanki maki ziemniaczanej
majonez 250 ml
olejek smietankowy lub pomaranczowy
ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu i lyzce mieszanki suchych skladnikow az do wyczerpania
na koncu dajemy pol olejku
babke pieczemy okolo godz. w temp 170°
Lukrujemy jak wystygnie.
Smacznego!