Babka majonezowa

Babka majonezowa

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedy zapytałam Was na Instagramie, co u Was w domu piecze się na Wielkanoc, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu w odpowiedziach znalazłam głównie Babkę majonezową! Zrobiłam rodzinny rekonesans, i nikt, dosłownie NIKT u mnie nie kojarzył takiego cudu. Ale olabogarety! Dziewczyny, jak ja Wam dziękuję, że mnie uświadomiłyście! Zaczęłam testowanie, Karolina i Natalia przysłały mi swoje przepisy (dzięki, dzięki :* ), przejrzałam internety i piekłam. A rodzina testowała ;) i wiecie co? Ta jest po prostu rewelacja! Nieupieczone ciasto dalej pachnie majonezem, więc miałam sporo wątpliwości, ale po wyciągnięciu z piekarnika jest magia! Babka z majonezem okazała się idealnie puszysta, nieco biszkoptowa, lekka, mięciutka, po prostu rozpływająca się w ustach. Nie wiem jak długo może stać (dziewczyny, help! podzielcie się swoim babkowym doświadczeniem), bo u mnie znikała tego samego dnia :)

Babkę piekłam w foremce o średnicy 24 cm z kominem w środku o średnicy 8 cm. U mnie jest mocno cytrynowa, ale możecie zastąpić cytrynę dowolnym ulubionym aromatem do ciasta lub dodać bakalie (wcześniej trzeba je oprószyć mąką, żeby nie utonęły w cieście).

Składniki na babkę:

4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki majonezu
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na lukier:

1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

+ masło i kaszka manna lub bułka tarta do wysypania foremki

Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszytą gęstą pianę z cukrem. Warto przyłożyć się do ubijania, im lepiej napowietrzona piana z jajek, tym ładniejsza i bardziej puszysta będzie babka.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia. Przesiewamy i odstawiamy.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Myjemy cytrynę i ścieramy całą skórkę.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną lub bułką tartą.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę, sok z cytryny i majonez. Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia składników.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy partiami przesianą mąkę i mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni, przez ok. 50 min. lub to tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczoną babkę studzimy na kratce.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mieszamy cukier puder z sokiem cytryny. Tak przygotowanym lukrem polewamy całą babkę.

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka majonezowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Kategorie przepisów