Babka majonezowa
Babka jest pyszna! Zachęcam do zrobienia choćby z ciekawości. Tutaj naprawdę nie wyczuwa się majonezu, a dodatkowo nie trzeba dodawać jajek ani tłuszczu. Te dwa składniki są zawarte już w gotowym majonezie. Ciasto na tą babkę miesza się trzepaczką (mątewką, rózgą ...), tak jak ciasto na muffiny. Nie trzeba używać miksera. Jeśli nie mamy w lodówce ani jednego jajka i ani grama tłuszczu do ciasta, to ten wypiek będzie w sam raz! Taką babkę uplasowałabym pomiędzy tradycyjną babką piaskową i ciastem na jogurcie. Jest trochę bardziej zwarta i nieco bardziej wilgotna niż babka piaskowa. Polecam z czystym sumieniem!
Babka majonezowa Foremka keksówka długości 20 cm
2/3 szkl. mleka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, ½ szkl. majonezu, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2/3 szkl. cukru
Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175°C. Mąkę z proszkiem i cukrem wymieszać w misce. Odstawić. W drugiej misce wymieszać trzepaczką lub mątewką majonez z wanilią i mlekiem tak, aby grudki majonezu były jak najmniejsze. Wsypać zawartość drugiej miski - mąkę wymieszaną z cukrem i wymieszać trzepaczką tylko do momentu aż składniki dobrze się połączą.
Gotową masę przelać do foremki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.