Babka majonezowa

Za dwa tygodnie Wielkanoc i chyba dlatego naszlo mnie wczoraj na babke. Do tego celu zuzylam ostatni sloik polskiego majonezu. Przyznaje, ze bylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia.

Zdjęcie - BABKA MAJONEZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - BABKA MAJONEZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - BABKA MAJONEZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


4 jajka - bialka ubijamy osobno
1 szklanka cukru

do szklanki wsypujemy

2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 budyn smietankowy
0.5 szklanki maki pszennej
0.5 szklanki maki ziemniaczanej


majonez 250 ml
olejek smietankowy lub pomaranczowy

ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i caly czas miksujemy dodajac na przemian po lyzce majonezu i lyzce mieszanki suchych skladnikow az do wyczerpania
na koncu dajemy pol olejku

babke pieczemy okolo godz. w temp 170°

Lukrujemy jak wystygnie.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy