Babka kisielowa
babka kisielowa
Nie ma Wielkanocy bez babki :-) Dzisiaj przepis na babkę kisielową. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. Szybka i prosta babka. Polecam, wyszła super, bardzo puszysta, zniknęła bardzo szybko. W sam raz na święta, polecam!
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki mleka
- 2 kolorowe kisiele - u mnie truskawkowy i cytrynowy
- masło lub margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
- cukier puder do posypania babki
Wykonanie:
Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować dokładnie masłem lub margaryną. Następnie wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C.Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i miksować dalej. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera dodawać mąki wraz z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy, a do drugiej cytrynowy. Ciasto w jednej i drugiej misce delikatnie wymieszać łyżką. Wykładać ciasto do formy raz z jednej miski, raz z drugiej. Powinna utworzyć się dwukolorowa mozaika. Włożyć babkę do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Babkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
babka kisielowa
Smacznego! BABKA KISIELOWA (CAKE WITH JELLY)BABKA KISIELOWA (CAKE WITH JELLY)