Babka jogurtowa z truskawkami
Czas powoli zacząć żegnać się z tegorocznym sezonem truskawkowym, rzadko widzę je już na straganach. Na szczęście zamiast nich pojawiły się inne pyszności np. czereśnie czy jagody ;-) Na dobry koniec proponuję więc puszyste ciasto jogurtowe z truskawkami, można je zastąpić też innymi owocami sezonowymi. Idealne do kawy. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Babka jogurtowa z truskawkami
(1 babka o śr. 25 cm)
Składniki:
- 200 g masła, rozmiękczonego
- 2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- starta skórka z 1 cytryny
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g jogurtu greckiego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 350 g świeżych truskawek, pokrojonych w kostkę
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Natłuść formę do babki.
- W misce wymieszaj 2 1/4 szklanki mąki, sodę, sól i skórkę z cytryny.
- W misce miksera ubij masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej i jasnej masy, przez około 3 minuty.
- Cały czas ubijając na niskich obrotach dodawaj do mieszaniny maślanej po 1 jajku na raz, dodając następne gdy pierwsze będzie już dobrze wmieszane, po czym wlej sok z cytryny. Następnie dodawaj po trochu mąki na zamianę z jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Wmieszaj mleko i wanilię i zmiksuj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Wymieszaj truskawki z resztą mąki i wmieszaj je do ciasta.
- Przełóż ciasto do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min lub do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Wyjmij ciasto z formy, posyp cukrem pudrem lub polej lukrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Strawberry yogurt bundt cake
(25 cm bundt cake)
Ingredients:
- 200 g butter, softened
- 2 cups sugar
- 3 eggs
- 3 tablespoons lemon juice
- zest of 1 lemon
- 2 1/2 cups flour, divided
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 220 g Greek yogurt
- 1/3 cup milk
- 1 teaspoon vanilla extract
- 350 g fresh strawberries, diced
Preparation:
- Preheat the oven to 180 oC.
- In a bowl combine 2 1/4 cups flour, baking soda, salt and lemon zest. Set aside.
- In the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment, beat the butter and the sugar until light and fluffy, about 3 minutes.
- To the butter mixture add the eggs one at a time, then add the lemon juice. Once the eggs and lemon juice are incorporated, gradually add the flour mixture and the yogurt mixture. Next, add the milk and the vanilla.
- In a separate bowl combine the diced strawberries with the remaining flour. Coat the strawberries in flour and add them to the batter.
- Grease and flour a 25 cm bundt pan and add the batter to the pan. Bake for 50 min or to dry toothpick. Allow to cool completely before removing from pan.
- Sprinkle lightly with powdered sugar.
Enjoy!