Babka herbaciana

Babka herbaciana
Kupiłam niedawno książeczkę z przepisami wielkanocnymi wydaną przez Fakt. Generalnie nienawidzę brukowców, a ich siedziby najchętniej bym puściła z dymem, i pewnie nie sięgnęłabym po tą książkę gdyby nie fakt (o ironio?), że miałam okazję wypróbować kilka przepisów z ich wcześniejszej pozycji "Mamo, tato! Gotuj z dzieckiem!" i byłam z nich b. zadowolona. W tym numerze znalazłam kilka(naście?) ze 112 przepisów, które chciałabym zrobić.

Na pierwszy ogień poszła babka herbaciana. Trochę się bałam, bo z jednej strony byłam bardzo ciekawa jej smaku, a z drugiej - na zdjęciu wyglądała na niezbyt wyrośniętą. Fotki w takich czasopismach zazwyczaj są wycackane do granic możliwości (a nieraz i jeszcze dalej...) ale ta jakoś nie za bardzo się prezentowała. Zauważyłam jednak, że przepis znany jest w kulinarnej blogosferze już od kilku lat i cieszy się sporym zainteresowaniem i sympatią – i to rozwiało moje wątpliwości.

Babka faktycznie (ekhm) jest bardzo smaczna, niezbyt słodka, a dzięki herbacie zyskuje ładny kolorek. No i wyrosła jak należy ;)

Zdjęcie - Babka herbaciana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA HERBACIANA
250g mąki,
80g margaryny lub masła,
pół szklanki cukru,
2 żółtka,
skórka starta z 1 cytryny,
łyżeczka (płaska)
proszku do pieczenia,
łyżeczka (płaska) sody,
szklanka mocnej herbaty,
80g rodzynek,
tłuszcz i bułka tarta do formy

Rodzynki gotować w herbacie przez 5 minut, odcedzić, herbatę przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i skórką z cytryny.
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku, a następnie na zmianę po trochę mąki z dodatkami oraz zimną herbatę. Na sam koniec dodać rodzynki i wymieszać ciasto łyżką.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy (u mnie podłużna forma 24 x 11 cm, może być też niezbyt duża forma na klasyczną babkę) i piec przez ok. 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczona).
Ostudzone ciasto można polać lukrem lub polewą czekoladową. Ja zrobiłam polewę z czekolady nadziewanej toffi i kilku łyżek śmietanki :)


Zdjęcie - Babka herbaciana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów