Babka gryczana z cytrynową nutą

Babka gryczana z cytrynową nutą
Zdjęcie - Babka gryczana z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka gryczana z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ponieważ jak już wiecie słodkie wypieki nie goszczą u nas zbyt często, to chyba dlatego każdy taki przypadek gdy coś piekę jest na wagę złota. Przed tygodniem poczyniłam w ramach testów babkę z mąki gryczanej. Byłam pewna, że moje dzieci nawet na nią nie spojrzą. Tymczasem babka okazała się hitem i dziewczyny chętnie się nią zajadały. Sama w sobie nie była mocno słodka, ale za to miała cudowną, chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Do tego ten cytrynowy lukier. To był strzał w 10! Nie dziwię się więc, że dostałam polecenie przygotowania takiej samej babki na święta, bo choć jest mało urodziwa zdobyła serca wszystkich domowników.

Zdjęcie - Babka gryczana z cytrynową nutą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babka gryczana z cytrynową nutą składniki:
  • 2 jajka
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 120 ml mleka
  • 120 g mąki gryczanej
  • 80 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z 2 cytryn
  • cukier puder
  • sok z cytryny

wykonanie: Masło ucieramy z cukrem do chwili aż podwoi swoją objętość. Dodajemy jajka oraz skórkę z cytryny, chwilę ucieramy. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Ciasto ucieramy do chwili aż uzyska gładką konsystencję. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180°C. Gdy babka wystygnie możemy ją polukrować. Ja przygotowałam lukier cytrynowy. aby taki przygotować należy wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem.


Kategorie przepisów