Babka gotowana
To jedna z najprostszych do przygotowania, jednak ta babka wymaga odpowiedniej formy z przykrywką do gotowania ciasta. Ja użyłam pojemnika do gotowania puddingu, stąd nie ma efektownego wyglądu, ale jeśli posiadacie falistą formę, babka będzie wyglądać imponująco.
Delikatna, lekko wilgotna i smakiem nie co zbliżona do ciasta piaskowego, jednak zdecydowanie lepsza.
Wspaniała propozycja na Wielkanoc i bardzo polecam ?
Składniki na ciasto:
- 200 g miękkiego masla
- 180 g drobnego cukru
- 7 jaj
- 200 g mąki tortowej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
- 1 łyżka rumu
Składniki na polewę:
- 200 g cukru pudru
- 80 g miękkiego masła
- 1-2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem do rozpuszczenia cukru.
- Dodać po jednym jajku i miksować przez 2 minuty za każdym dodaniem jajka.
- Mąki z proszkiem i solą wymieszać i przesiać, dodać na dwa razy do mieszaniny oraz wanilię i rum.
- Starannie zmiksować wszystkie składniki.
- Formę o poj. 1,5 l wysmarować masłem, dno posypać tartą bułką.
- Przelać ciasto do formy, przykryć szczelnie pokrywką.
- Wstawić do garnka z zimną wodą do wysokości 3/4, tak aby forma z ciastem nie przechylala się.
- Przykryć jeszcze pokrywką garnek i gotować 1 godzinę i 5 minut.
- Po tym czasie wyjąć z wody, usunąć pokrywkę i wystudzić w formie.
- Następnie wyłożyć z formy.
- Polać polewą i udekorować kwiatkami cukrowymi i jajeczkami.
Wykonanie polewy:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem.
- Dodać mleko i sok z cytryny, ucierać do otrzymania pół płynnej konsystencji.
- W razie rozrzedzenia dodać jeszcze mleko.
Uwaga !
Polewę można także przygotować z białej lub gorzkiej czekolady.
Smacznego ?