Babka górnicza
            To ciasto, ktore pasuje jak żadne inne do obchodzonego dzisiaj święta czyli Barbórki - babka górnicza. Puszysta, nie za sucha, pachnąca cynamonem,  i do tego łatwo się ją przygotowuje - po prostu same zalety :)
Przepis znalazłam u Edysi.

Składniki :
- pół kostki margaryny
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 2 jajka
 - 2 łyżki słodkiego dżemu
 - 2 szklanki mąki
 - 2 łyżeczki sody
 - 1 łyżeczka kakao
 - pół łyżeczki cynamonu
 - 1 szklanka mleka
 
Margarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać mleko.
Ciasto przełożyć do podłużnej keksowej formy [ u mnie 35 x 12 cm ] wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-45 minut [ moje potrzebowało 1 godziny ].
Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.