Babka dyniowa z czekoladą
Skoro już pozostajemy w jesiennych klimatach, zapraszam na ciasto pełne smaku dyni. Przepyszna babka dyniowa z czekoladą. Swieża przez kilka dni, dzięki dodaniu oleju i puree z dyni.
Wysmienity smak jak przystało na wypieki dyniowe, korzenna nuta i czekoladowa rozkosz.
Składniki:
- 265 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 jaj
- 220 ml oleju kujawskiego
- 240 g jasnego brązowego cukru
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta goździków mielonych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 125 g groszków czekoladowych
- 360 g ugotowanej dyni /puree/
Składniki na polewę:
- 120 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki syropu kukurydzianego
- 1 łyżka brandy
oraz 100 g dyni w syropie
Wykonanie:
- Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą, sól i przyprawy oraz groszki czekoladowe.
- Jajka, olej, wanilię i cukier zmiksować dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać.
- Połączyć suche składniki z masą dyniową.
- Przelać masę do formy babkowej lub formy tortowej o średnicy 24 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce metalowej.
- Czekoladę mleczną połamać na kawałki dodać masło w temp. pokojowej i syrop. Roztopić w kąpieli wodnej.
- Do chłodnej polewy czekoladowej dodać brandy i wymieszać.
- Polać babkę i udekorować kawałkami dyni w cukrze.
Smacznego ?