Babka Dynia
DĄB I DYNIA
Kiedy czas przyzwoity do dojźrzenia nastał,
Pytała dynia dęba, jak też długo wzrastał?
„Sto lat”. „Jam w sto dni zeszła taką, jak mnie widzisz”
Rzekła dynia. Dąb na to: „Próżno ze mnie szydzisz;
Pięknaś, prawda, na pozór, na pozór też słyniesz:
Jakeś prędko urosła, tak też prędko zginiesz”.Ignacy Krasicki
Tak więc to już koniec sezonu dyniowego i przepysznych deserów. Na zakończenie przysmaków dyniowych przygotowałam wyjątkową piękną babkę dyniową, aby podkreślić nie tylko jej znakomity smak, ale także wyjątkową urodę wspaniałej dyni.
Babka z puree dyniowego w korzennych smakach z pomarańczowym lukrem.
Składniki:
- 280 g miękkiego masła
- 200 g drobnego cukru
- 4 jaja /oddzielnie żółtka i białka/
- 200 g puree z dyni
- 380 g mąki pszennej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszki do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonego imbiru
- 2/3 szklanki mleka w temp. pokojowej
oraz:
- 320 g masy marcepanowej
- kilka kropli pomarańczowego barwnika
- 1/2 łyżki białka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- listki świeżej mięty
Wykonanie:
- Masło utrzeć następnie dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej puszystej masy.
- Zółtka oddzielić od białek i dodać po jednym żółtku oraz puree z dyni, wymieszać.
- Mąki z proszkiem, solą i przyprawami wymieszać, przesiać i wsypać porcjami do masy na przemian z mlekiem ciągle mieszając.
- Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć.
- Ciasto przełożyć do dwóch form dyniowych w równych częściach, wysmarowanej tłuszczem i obsypaną mąką – nadmiar usunąć.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Babki wystudzić i przełożyć masą marcepanową zabarwioną na pomarańczowo.
- Białko utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny i pomarańczowym barwnikiem.
- Polewą polać wierzch babki.
- Udekorować listami świeżej mięty.
Smacznego ?
Uwaga !
Babkę upiekłam w specjalnej formie składającej się z dwóch form dyniowych Williams-sonoma, ale można upiec w zwyczajnej formie babkowej dużej.