Babka drożdżowa
Babka drożdżowa to nieodłączny element Świąt Wielkanocnych - więc i w tym roku musiała się znaleźć na moim stole. Ta, którą tutaj przedstawiam została upieczona z przepisu Krystyny9 z cincina. Przepis jak zwykle niezawodny :) Babka wyszła bardzo lekka i delikatna, no i oczywiście pyszna !
To mój ostatni przepis, który bierze udział w Kuchni Wielkanocnej.
Składniki :
- 250 g mąki ( w tym 1/3 krupczatki i 2/3 mąki pszennej ) + 1 łyżka do zaczynu
- 5 żółtek
- 110 ml mleka
- 70 g masła
- 5 łyżek cukru ( + 1 do zaczynu )
- 25 g drożdży
- szczypta soli
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać 1 łyżką cukru, wlać ciepłe mleko - wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę z solą.
Żółtka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę, tak aby nie wyczuwało się cukru. Ubite żółtka dodać do mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn - całość dobrze wyrobić ( można to zrobić mikserem ).
Masło rozpuścić i przestudzić. Dodawać stopniowo do ciasta, które przez cały czas wyrabiamy. Po dolaniu każdej porcji masła wyrabiamy tak długo, aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Miskę z ciastem przykryć szczelnie folią spożywczą i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odgazować i ułożyć w formie babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (moja forma miała średnicę 24 cm - tak jak u Krysi) . Formę dokładnie przykryć folią i ponownie odstawić ciasto do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 40-45 minut.
Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić.
Ja dodatkowo po lekkim przestudzeniu posmarowałam babkę roztopionym masłem i oprószyłam grubą warstwą cukru pudru.