Babka drożdżowa
Tę babę piekłam już jakiś czas temu, i proszę – świetnie pasuje na Wielkanoc. Jest puszysta, lekka i niezbyt słodka – nam bardzo smakowała. Przepis z broszurki Poradnika Domowego – Ciasta drożdżowe.
Składniki:
50 dag mąki
3 dag drożdży
10 dag cukru pudru
łyżka cukru kryształu
½ szklanki mleka
15 dag masła
5 żółtek
10 dag rodzynek
4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Lukier: ¾ szklanki cukru pudru, łyżka soku z cytryny
Drożdże rozetrzyj z cukrem, dodaj letnie mleko i łyżkę mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Rodzynki sparz, osącz. Mąkę przesiej, wlej rozczyn, dodaj żółtka utarte z cukrem pudrem i sól. Wyrób ciasto do momentu pojawienia się pęcherzy. Na końcu dodaj stopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstaw na 20 minut. Formę natłuść, włóż ciasto i odstaw na kolejne 15 minut. Piecz przez około 40 minut w 190 stopniach. Kiedy baba ostygnie, polej ją lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.