Babka drożdżowa

Każde święta mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce, tłusty czwartek pączki i faworki, a Wielkanoc mazurki, serniki … Zapytacie, a co z ciastem drożdżowym? Odpowiedź jest prosta ciasto drożdżowe to punkt obowiązkowy każdych świąt bez wyjątku! Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez lukrowanych bab drożdżowych, więc dziś będzie o babach właśnie. Jest to jeden przepis na ciasto, ale wykończone jest na dwa różne sposoby. Pierwsza babka to najpopularniejsza babka lukrowana oblana błyskawicznym lukrem cytrynowym. Druga babka to babka ponczowa, która po upieczeniu zażywa kąpieli w aromatycznym ponczu rumowym. Która lepsza? Na to pytanie nie odpowiem, sami musicie spróbować!  Sukcesem do udanego ciasta drożdżowego jest długie wyrabianie ciasta, bo to dzięki długiemu wyrabianiu babka jest bardzo delikatna i lekka można odnieść wrażenie, że utkana jest z maleńkich pęcherzyków powietrza. Babka odpowiednio przechowana zachowa świeżość przez kilka dni, smacznego!

Babka drożdżowa Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj

Czas przygotowania 1 godzina Czas gotowania 25 min Całkowity czas 1 godzina 25 min
Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 2 Składniki

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g cukru
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 120 g masła
  • szczpta soli
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
  • 60 g rodzynek + rum do namoczenia ich

Składniki na poncz dla 1 babki

  • 20 g cukru
  • 100 ml rumu
  • 100 ml wody
  • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy

Składniki na lukier

  • sok z około ½ cytryny
  • oraz cukier puder tyle ile wchłonie sok z cytryny
  • otarta skórka z cytryny

Instrukcje

  1. W garnuszku podgrzać 50 ml mleka (powinno być letnie) w mleku rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżka mąki, rozczyn odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce
  2. Rodzynki zalać rumem i odstawić, można zrobić to na kilka godzin przed zagniataniem ciasta
  3. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia
  4. Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier oraz otartą skórkę z cytryny wymieszać, jeśli stosujecie drożdże suche również należy dodać je do mąki i wymieszać z mąką
  5. W środku składników sypkich zrobić dołek wlać do niego aktywny zaczyn i roztrzepana jajka, ciasto wyrabiać około 5 minut przy pomocy końcówki typu hak
  6. Następnie do ciasta dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, dodajemy namoczone rodzynki, które wcześniej należy odcisnąć i osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego oraz posypać odrobiną mąki, ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż dokładnie połączy się z masłem i stanie się delikatne, gładkie i elastyczne
  7. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia
  8. Po tym czasie ciasto wykładamy na natłuszczony blat, wyrabiamy chwilę, a następnie dzielimy ciasto na dwie części, ja użyłam formy większej o pojemności 1 i ½ l i drugiej małej o średnicy o pojemności 0,5 l, dobierając formę zwróćcie uwagę ile ciasta jest w misce po wyrośnięciu
  9. Formy wysmarować masłem i obsypać mąką, wypełnić do ⅓ wysokośći jeśli ciasta będzie więcej najprawdopodobniej wyjdzie ponad formę podczas pieczenia
  10. Ciasto jest dość gęste i może to utrudniać wypełnianie formy, najlepiej z ciasta odrywać małe kawałki i umieszczać je na dnie formy, należy postarać się, aby ciasto było rozłożone równomiernie
  11. Formy z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  12. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z opcją termoobiegu lub około 190-195 st C bez termoobiegu
  13. Wyrośnięte babki wstawić do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez 18 - 25 minut w zależności od wielkości ciasta, przed wyjęciem możecie sprawdzić czy ciasto jest już upieczone wkłuwając patyczek do szaszłyków jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy ciasto jest już upieczone i można wyjąć z piekarnika
  14. Piekąc ciasto w dwóch różnych formach to mniejsze trzeba wyjąć wcześniej
  15. Po upieczeniu wyjmujemy babki na kratkę i studzimy
  16. W rondelku rozgrzać składniki na poncz, gotować do chwili rozpuszczenia się cukru, odstawić do przestudzenia
  17. Do miseczki wcisnąć sok z cytryny, dodać tyle cukru pudru, aby powstał lukier o takiej konsystencji która pozwala pomalować babkę, w razie gdyby był zbyt gęsty dodajcie kilka kropel soku z cytryny
  18. Drugą babkę (kiedy jest jeszcze letnia) należy zanurzyć w ciepłym ponczu najlepiej nalać poncz do miski o płaskiem dnie i włożyć do niej babkę po chwili przekręcić ją do góry nogami, aby cała równomiernie nasiąkła, czynność powtórzyć, przekręcając bakę bądźcie ostrożni, aby niepękła, babkę należy wyjąć na kratkę i pozwolić jej na ocieknięcie z nadmiaru ponczu, przechowywać pod kloszem
  19. Smacznego!

 

 

Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka drożdżowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Babka nagietkowo-pomarańczowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Babka z majonezem

Babka z majonezem

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Wiekanocna babka drożdżowa z makiem
2

Wiekanocna babka drożdżowa z m…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cytrynowa babka piaskowa
2

Cytrynowa babka piaskowa

food² food²
Food Square

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy