Babka czekoladowa
Bardzo smaczna, mocno czekoladowa babka, w sam raz dla wielbicieli czekoladowych smaków. Jest puszysta i lekko wilgotna. Babka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Doskonała do przygotowania „na ostatnią chwilę” :).
Składniki :
5 dużych jajek
250 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
Polewa czekoladowa :
7 łyżek mleka
75 g gorzkiej czekolady
75 g mlecznej czekolady
Dodatkowo :
posypka
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Foremkę do babki (forma z kominem o średnicy 26cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.
W misce umieścić jajka i cukier. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 12 minut ( masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i być bardzo puszysta).
W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Roztopić masło dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do foremki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z foremki i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. W małym garnuszku podgrzać mleko, do gorącego mleka wsypać czekoladę, ściągnąć z palnika i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać ciasto. Posypać posypką.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!