Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Bardzo smaczna, mocno czekoladowa babka, w sam raz dla wielbicieli czekoladowych smaków. Jest puszysta i lekko wilgotna. Babka jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Doskonała do przygotowania „na ostatnią chwilę” :).


Zdjęcie - Babka czekoladowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BABKĘ CZEKOLADOWĄ



Składniki :

5 dużych jajek

250 g drobnego cukru

150 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

200 g masła


Polewa czekoladowa :

7 łyżek mleka

75 g gorzkiej czekolady

75 g mlecznej czekolady


Dodatkowo :

posypka


Jak zrobić babkę czekoladową :


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.


Foremkę do babki (forma z kominem o średnicy 26cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać.


W misce umieścić jajka i cukier. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez około 12 minut ( masa powinna wyraźnie zwiększyć swoją objętość i być bardzo puszysta).


W drugiej misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i wymieszać szpatułką. Roztopić masło dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do foremki. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć z piekarnika, po kilku minutach wyjąć z foremki i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Przygotować polewę : czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. W małym garnuszku podgrzać mleko, do gorącego mleka wsypać czekoladę, ściągnąć z palnika i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gotową polewą polać ciasto. Posypać posypką.


Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów