Babka czekoladowa
Babka czekoladowa to kolejny z przepisów inspirowany moim pobytem w Le Cordon Bleu. Ciasta, które tam piekłam można by podsumować jednym stwierdzeniem: „na bogato”. To z pewnością nie jest przepis fit, ale ja też nigdy nie obiecywałam fit przepisów ;) Wiem za to, że taka babka czekoladowa jest warta każdej pochłoniętej kalorii. Jest wilgotna, puszysta, aromatyczna. Nie ma nic wspólnego z suchą bułą, którą trzeba maczać w herbacie, żeby dało się ją przełknąć – a tak czasem niestety smakują babki czekoladowe z piekarni. Dlatego zachęcam Was jak zwykle, żeby piec samemu :) Babkę piekłam w keksowe o wymiarach 23,5 x 13,5 cm, znajdziecie ją u mnie w sklepie.
Jeśli interesują Was inne przepisy, które powstały inspirowane moją nauką we Francji zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do przepisów na Paris Brest, Ptysie z karmelem, magdalenki czy tradycyjne francuskie ciastka z jabłkami.
Składniki na babkę:5 jajek
1 szklanka cukru
100 g mąki pszennej
80 g mąki migdałowej (mielone migdały) – mąkę migdałową można zastąpić pszenną, ja uważam jednak, że warto ją dodać, bo ciasto jest przez to wyjątkowo delikatne i zyskuje dodatkowo migdałowy aromat
200 g gorzkiej czekolady (ok. 70% zawartości kakao)
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g gorzkiej czekolady
70 ml śmietany kremówki
Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ubijamy na gęstą, puszystą pianę dodając po trochu cukier.
Do ubitej piany z jajek dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy delikatnie silikonową szpatułką.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mokrych składników i delikatnie mieszamy silikonowa szpatułką.
Gotową masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 170 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Zagotowujemy śmietanę kremówki i zalewamy nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. mieszamy, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia.
Po upieczeniu przekładamy babkę czekoladową na kratkę i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy polewą. Babkę najłatwiej pokroić, kiedy jest już zupełnie zimna.
Po potrzebne akcesoria cukiernicze i dekoracje zapraszam Was serdecznie do mojego sklepu. Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)
Smacznego!
Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :)