Babka czekoladowa
Początkowo miała być w czekoladzie, ale jednak tym razem postanowiłam ją zrobić bez polewy. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na formę z kominem: 200 g mąki, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 3 łyżki mleka, 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, 3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao
Sposób wykonania: Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec, nie przerywając ucierać dodać stopniowo po jednym całym jajku. Gdy składniki dobrze się połączą dodać wystudzoną czekoladę i wszystko jeszcze dobrze zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao a następnie połączyć z utartą masą. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Smacznego :-)