Babka czekoladowa z powidłami

Babka czekoladowa z powidłami

Klasyczna babka wzbogacona w kawałki pysznej czekolady, orzechy i powidłową nutę w tle :)

Przepis znalazłam w jednym ze starych „Poradników Domowych” ale nieco go pozmieniałam.

Zdjęcie - Babka czekoladowa z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
BABKA CZEKOLADOWA Z POWIDŁAMI
300g mąki,
2 jajka,
150g cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
½ szklanki oleju,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka sody,
3 solidne łyżki powideł śliwkowych,
100ml mleka,
100g gorzkiej lub mlecznej czekolady,
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
szczypta soli,
polewa czekoladowa,
+ opcjonalnie orzechy laskowe do dekoracji
+ masło i bułka tarta do wysypania foremki.

W misce wymieszać mąkę, kakao i sodę.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodać olej, a później powidła. Następnie dodawać na przemian mąkę z dodatkami i mleko. Nie miksować zbyt długo – tylko do połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki. Następnie dodać posiekaną czekoladę i orzechy i jeszcze raz wymieszać łyżką.
Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut, aż wbity patyczek będzie suchy (może być usmarowany kawałkiem roztopionej czekolady, ale nie surowym ciastem) :)
Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po ok. 10-15 minutach przełożyć ją z formy na talerz.
Gdy wystygnie, polać polewą i posypać orzechami (orzechy warto podprażyć na suchej patelni, będą bardziej chrupiące i aromatyczne).


Zdjęcie - Babka czekoladowa z powidłami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów