babka czekoladowa
najprostsza z najprostszych chyba :)
oparłam się na przepisie na łatwy piernik, ot - zmodyfikowałam lekko proporcje składników oraz wykonanie.
składniki, w mojej wersji:
- 2 szklanki mąki, z lekkim czubkiem każda
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 czubate łyżki żurawiny (w dżemie)
- 3 czubate łyżki prawdziwego kakao
przygotowanie:
wrzucić wszystko do miski, i wymieszać wszystko dokładnie łyżką :) na gładką masę. przelać do formy (piekłam w tortownicy silikonowej z kominem), wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec, około 40 minut z termoobiegiem. jak zacznie pachnieć to sprawdzić patyczkiem, czy suche. wyjąć, ostudzić na kratce, spożywać ze smakiem :)
można doczekoladowić, czyli oblać polewą czekoladową.