babka czekoladowa

babka czekoladowa

najprostsza z najprostszych chyba :)

Zdjęcie - babka czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

oparłam się na przepisie na łatwy piernik, ot - zmodyfikowałam lekko proporcje składników oraz wykonanie.

składniki, w mojej wersji:

  • 2 szklanki mąki, z lekkim czubkiem każda   
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki żurawiny (w dżemie)
  • 3 czubate łyżki prawdziwego kakao

przygotowanie:

wrzucić wszystko do miski, i wymieszać wszystko dokładnie łyżką :) na gładką masę. przelać do formy (piekłam w tortownicy silikonowej z kominem), wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec, około 40 minut z termoobiegiem. jak zacznie pachnieć to sprawdzić patyczkiem, czy suche. wyjąć, ostudzić na kratce, spożywać ze smakiem :)

Zdjęcie - babka czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - babka czekoladowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

można doczekoladowić, czyli oblać polewą czekoladową.

Kategorie przepisów