Babka cytrynowo-borówkowa

Babka cytrynowo-borówkowa

Zdjęcie - Babka cytrynowo-borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po babce piaskowej z wiśniowym lukrem przyszła pora na taką bez lukru- lżejszą i bardziej cytrynową. Do masy sypnęłam kilka łyżek wiórków kokosowych, dzięki nim moje ciacho zyskało jeszcze ciekawszy aromat.

Zdjęcie - Babka cytrynowo-borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/
- 200 g masła

- 4 jajka

-150 g mąki pszennej

-70 g mąki ziemniaczanej

- 150 g cukru

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki wiórków kokosowych

- sok z 1 cytryny

- skórka otarta z 1 cytryny

- szczypta soli

dodatkowo:- 1 łyżka cukru pudru

- garść borówek

Cytrynę sparzam, ocieram ze skórki a następnie wyciskam z niej sok.Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.Dodaję sok i skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe.Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 180 st. C. przez około 40 minut.Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.Następnie dekoruję ją cukrem pudrem i borówkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Babka cytrynowo-borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowo-borówkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów