Babka cytrynowo-borówkowa
Po babce piaskowej z wiśniowym lukrem przyszła pora na taką bez lukru- lżejszą i bardziej cytrynową. Do masy sypnęłam kilka łyżek wiórków kokosowych, dzięki nim moje ciacho zyskało jeszcze ciekawszy aromat.
/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/
- 200 g masła
- 4 jajka
-150 g mąki pszennej
-70 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
dodatkowo:- 1 łyżka cukru pudru
- garść borówek
Cytrynę sparzam, ocieram ze skórki a następnie wyciskam z niej sok.Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.Dodaję sok i skórkę z cytryny oraz wiórki kokosowe.Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 180 st. C. przez około 40 minut.Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.Następnie dekoruję ją cukrem pudrem i borówkami.
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________