Babka cytrynowa
Babka cytrynowa
Babka cytrynowa na bazie
kisieli to jedna z pierwszych babek, które w ogóle upiekłam.
Było to jeszcze w szkole, dokładnie nie pamiętam ale chyba jeszcze w podstawówce.
Ostatnio przypomniało mi się o niej i jakoś tak zatęskniłam za tym
smakiem. Babka jest na prawdę pyszna i zawsze się udaje :) Czasami
zamiast kisieli cytrynowych dodawałam na przykład wiśniowe i wtedy
babka ma fajny różowy kolor. Przepis wygrzebany z maminego zeszytu.
Wypróbujcie.
Składniki potrzebne do przygotowania babki cytrynowej:
Sposób przygotowania babki cytrynowej:
Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży.
Miękkie masło ucieram z cukrem na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając. Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę a następnie dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę.
Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180oC przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone – jeśli patyczek jest suchy to tak.
Babka cytrynowa Babka cytrynowa gotowa :)
Babka cytrynowa
SMACZNEGO :)
Składniki potrzebne do przygotowania babki cytrynowej:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mleka,
- 4 jajka,
- pół kostki masła,
- 3 małe kisiele bez cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy.
Sposób przygotowania babki cytrynowej:
Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży.
Miękkie masło ucieram z cukrem na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając. Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę a następnie dodaję proszek do pieczenia i na przemian mąkę i mleko, aż do wyczerpania składników, tak aby jako ostatni składnik wsypać mąkę.
Przygotowuję foremkę smarując ją masłem i wysypując tartą bułką, wlewam ciasto do formy i piekę w temperaturze 180oC przez około 40 minut. Na koniec sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest na pewno upieczone – jeśli patyczek jest suchy to tak.
Babka cytrynowa Babka cytrynowa gotowa :)
Babka cytrynowa
SMACZNEGO :)