Babka cytrynowa

Babka  cytrynowa

4 duże jajka

200 g cukru

250 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

200 g stopionego masła albo oleju

starta skórka z 1 cytryny

sok z 1 małej cytryny albo połowy dużej

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

LUKIER:

cukier puder plus sok z cytryny

To są składniki na średnią babkę do formy o średnicy ok 22 cm.

Jajka ubić z cukrem. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do jajek. Na koniec dolałam stopionego i przestudzonego masła. Wymieszałam wszystko dokładnie i gotową masę wylałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.

Babkę piekłam 55-60 minut w 180 stopniach C.

Jeszcze ciepłą babkę polałam polewą - dla lepszego efektu można ciasto nakłuć patyczkiem, żeby lukier wlał się do środka ciasta. No i odstawić do przestygnięcia i do zastygnięcia lukru.

Proste, prawda?

Zdjęcie - Babka  cytrynowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Babka  cytrynowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów