Babka cytrynowa
4 duże jajka
200 g cukru
250 g mąki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
200 g stopionego masła albo oleju
starta skórka z 1 cytryny
sok z 1 małej cytryny albo połowy dużej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
LUKIER:
cukier puder plus sok z cytryny
To są składniki na średnią babkę do formy o średnicy ok 22 cm.
Jajka ubić z cukrem. Wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodać do jajek. Na koniec dolałam stopionego i przestudzonego masła. Wymieszałam wszystko dokładnie i gotową masę wylałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy.
Babkę piekłam 55-60 minut w 180 stopniach C.
Jeszcze ciepłą babkę polałam polewą - dla lepszego efektu można ciasto nakłuć patyczkiem, żeby lukier wlał się do środka ciasta. No i odstawić do przestygnięcia i do zastygnięcia lukru.
Proste, prawda?