Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Delikatna, puszysta i aromatyczna babka cytrynowa to idealny wypiek na każdą okazję, a szczególnie na Wielkanoc. Dzięki dodatkowi jogurtu jest wilgotna i długo zachowuje świeżość.

Składniki na babkę cytrynową:

  • 200 g masła (miękkiego)
  • 4 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 50 g rodzynek


Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak zrobić babkę cytrynową?

1. Przygotowanie ciasta:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu.
Dodać sok i skórkę z cytryny oraz aromat cytrynowy, wymieszać.
W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do masy maślanej dodawać na przemian suche składniki i jogurt, mieszając do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec wsypać oprószone mąką rodzynki.

2. Pieczenie:
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
Wlać ciasto do formy, wyrównać.
Piec w 170°C przez 60-65 minut (do suchego patyczka).

3. Dekoracja:
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym oraz ozdobić kandyzowaną skórką cytrynową.



Smacznego!

Kategorie przepisów