Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Puszysta, mięciutka, pachnąca cytryną i do tego dość wilgotna i długo zachowująca świeżość. Czy to nie brzmi jak pomysł na babkę idealną ? Nie będę się rozpisywać nad tym, że robi się ją bardzo prosto, wystarczy ubić jajka i wymieszać z pozostałymi składnikami.

 

Jeśli lubicie cytrynowe smaki -spróbujcie koniecznie.

 

Składniki na babkę cytrynową:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki oleju
  • soku z 1cytryny
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny

 

Jak upiec babkę cytrynową?

Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy połowę ciasta, do pozostałego dodajemy mak, mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka.




Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów