Babka cytrynowa
Puszysta, mięciutka, pachnąca cytryną i do tego dość wilgotna i długo zachowująca świeżość. Czy to nie brzmi jak pomysł na babkę idealną ? Nie będę się rozpisywać nad tym, że robi się ją bardzo prosto, wystarczy ubić jajka i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Jeśli lubicie cytrynowe smaki -spróbujcie koniecznie.
Składniki na babkę cytrynową:
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- soku z 1cytryny
- świeżo starta skórka z 1 cytryny
Jak upiec babkę cytrynową?
Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera do białości (powinny przynajmniej podwoić swoją objętość), a następnie stopniowo wlewamy olej a po nim sok z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki (oprócz maku) i mieszamy całość. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy połowę ciasta, do pozostałego dodajemy mak, mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 160 st. C do tzw. suchego patyczka.