Babka cytrynowa z olejem

Babka cytrynowa z olejem

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 220 g cukru
  • 180 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 2 cytryny (skórka i sok)
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 ml mleka

 

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przygotowanie:

Krok 1

Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach. Ubijamy przez około 6-8 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Do ubitych jajek wlewamy powoli olej Oliwier, nie przerywając ubijania. Wcześniej myjemy cytryny i ścieramy z nich skórkę. Skórkę otartą z cytryn oraz wyciśnięty sok dodajemy do masy z jajek. Krótko miksujemy.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w dwóch lub trzech częściach na przemian z mlekiem. Mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i pieczemy przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę najlepiej zostawić w formie na 15 minut, a dopiero potem wyjąć z niej, żeby odparowała.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Studzimy babkę cytrynową z olejem, a następnie dekorujemy według uznania lukrem, białą czekoladą lub oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: 1 godz.

Stopień trudności: łatwe

 

Zdjęcie - Babka cytrynowa z olejem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów