Babka cytrynowa z olejem
Składniki:
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 180 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek 5%
- 2 cytryny (skórka i sok)
- 280 g mąki pszennej tortowej
- 70 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 ml mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach. Ubijamy przez około 6-8 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Do ubitych jajek wlewamy powoli olej Oliwier, nie przerywając ubijania. Wcześniej myjemy cytryny i ścieramy z nich skórkę. Skórkę otartą z cytryn oraz wyciśnięty sok dodajemy do masy z jajek. Krótko miksujemy.
Krok 2
Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia w dwóch lub trzech częściach na przemian z mlekiem. Mieszamy łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i pieczemy przez około 50-60 minut, do suchego patyczka. Upieczoną babkę najlepiej zostawić w formie na 15 minut, a dopiero potem wyjąć z niej, żeby odparowała.
Krok 3
Studzimy babkę cytrynową z olejem, a następnie dekorujemy według uznania lukrem, białą czekoladą lub oprószamy cukrem pudrem.
Liczba porcji: 10-12
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: łatwe