Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem
Zdjęcie - Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 180 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 130 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 3 duże jaja
  • 70 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
na polewę:
  • 240 g konfitury z moreli
  • 60 ml soku z cytryny
Przygotowanie Formę babki (śr. 20 cm, wys. 7,5 cm) smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Mąkę mieszamy w misce z migdałami i proszkiem do pieczenia, a w drugiej misce ubijamy mikserem margarynę z cukrem.


Stopniowo dodajemy składniki suche, cały czas mieszając, a na koniec, jedno po drugim, jajka. Jako ostatni etap dodajemy skórkę i sok z cytryny. Wyskrobujemy ciasto z miski (to nie będzie lejąca masa) do foremki i pieczemy w 180°C przez około 40 min.


Przygotowujemy glazurę: w rondelku mieszamy konfiturę i sok z cytryny, a następnie zagotowujemy wszystko i redukujemy o połowę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec glazurę przecieramy przez sitko tak, żeby nie było żadnych elementów twardych. Lekko przestudzoną glazurą polewamy babkę i dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.


Porada:

Kluczem do właściwego wykonania większości ciast jest temperatura używanych składników. Wszystko, czego używacie, musi mieć temperaturę pokojową, oznacza to konieczność wyjęcia z lodówki, na przykład jajek, minimum dwie godziny przed pieczeniem.



Przepis pochodzi z nakrachymspodzie.blogspot.com

Kategorie przepisów