Babka cytrynowa piaskowa

Babka cytrynowa piaskowa lekka jak puszek, wilgotna i niesamowicie cytrynowa. Idealna babka na Wielkanoc lub jako szybki wypiek do przygotowania w kilka chwil. Jedna z moich ulubionych propozycji w tegoroczne święta.

Babka cytrynowa wykonana na bazie mąki tortowej i w części z mąki ziemniaczanej zyskuje na delikatności. Natomiast ważne jest, aby jajka była bardzo dobrze ubite z cukrem na jasną i puszystą masę. W ten sposób struktura ciasta jest napowietrzona i podniesiona.

Babkę możesz upiec nawet kilka dni wcześniej i trzymać pod przykryciem. Nie straci swojej świeżości i będzie równie dobra co w dniu pieczenia.

Babka cytrynowa piaskowa może być polana lukrem z odrobiną soku z cytryny, oprószona cukrem pudrem lub oblana polewą z białej czekolady. Wszystkie opcję doskonale pasują do ciasta.

Koniecznie wypróbuj w te święta ten prosty przepis, który mnie zachwycił.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na babki wielkanocne.

Zdjęcie - Babka cytrynowa piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABKA CYTRYNOWA PIASKOWA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, roztopionego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Następnie powoli również w kilku porcjach dodajemy roztopione i ostudzone masło. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny oraz skórką. Formę na babkę o śr. 24 cm. smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (robimy to dokładnie, ponieważ babka ma tendencję do przywierania do ścianek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka i zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy babkę do wystudzenia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy ze sobą i polewamy wierzch babki. Zostawiamy na około 15 min. i możemy kroić.

Zdjęcie - Babka cytrynowa piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babka cytrynowa piaskowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Babka  cytrynowa
8

Babka cytrynowa

upl upl
Niebo w gębie

Pizza biała z brukselką

Pizza biała z brukselką

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym

Owsianka z pomarańczami, orzec…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rolada z taleggio i szpinakiem

Rolada z taleggio i szpinakiem

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Smoothie z awokado i pietruszki
2

Smoothie z awokado i pietruszk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Naleśniki z pieczonymi jabłkami i migdałami. Śniadanie dla Niej i dla Niego
1

Naleśniki z pieczonymi jabłkam…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka