Babka cytrynowa, najlepsza – przepis

Bardzo prosta w przygotowaniu babka, która będzie wspaniałym dodatkiem w święta Wielkanocne. Babka jest intensywnie cytrynowa, delikatna, lekka i wilgotna. Wierzch ciasta polałam mocno słodkim, cytrynowym lukrem, który podkreśla smak babki. Jednym słowem perfekcyjna babka cytrynowa na Wielkanoc. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 85 g masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 małe jajka
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki maślanki
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA CYTRYNOWĄ POLEWĘ:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz łączymy z solą. W oddzielnej miseczce miksujemy masło z cukrem oraz skórką z cytryny. Następnie dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Dodajemy suche składniki naprzemiennie z sokiem z cytryny oraz maślanką, cały czas miksujemy mikserem nastawionym na wolne obroty. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( u mnie silikonowa dosyć mała o wymiarach: 21 x 5 cm ), pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45 min. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w formie.

Przesiany cukier puder łączymy z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą i mieszamy, aż powstanie gęsty lukier. Polewamy nim ostudzone ciasto, zostawiamy do stężenia na ok. 15 min. Smacznego.

Zdjęcie - Babka cytrynowa, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka cytrynowa, najlepsza – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Maślanka

Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Działkowanie. I babka limonkowa na maśle

Działkowanie. I babka limonkow…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Jogurtowa babka z zieloną herbatą „matcha”

Jogurtowa babka z zieloną herb…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka drożdżowa po sezonie

Babka drożdżowa po sezonie

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze