Babka cytrynowa Marii
Składniki
- 6 jaj
- 250 g masła lub margaryny PALMA
- 1 szklanka cukru (może być brązowy)
- 6 łyżek mąki tortowej
- 6 łyżek mąki krupczatki
- 1 mały proszek do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy lub kandyzowana skórka pomarańczowa
- bakalie do dekoracji (pistacje lub migdały)
- cukier-puder, lukier lub polewa czekoladowa do dekoracji
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Margarynę PALMA stopić i zostawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać sól, cukier i nadal ubijać. Dodawać po 1 żółtku i ubić na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dalej ubijać. Na końcu wlać przestudzone masło i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy i piec do suchego patyczka w 180 st. C około 40-50 minut.
Przestudzoną babkę można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem lub polewą czekoladową i udekorować pokruszonymi pistacjami bądź migdałami.
Historia Przepisu z Szuflady Marii:
"Moja mama jako Panna bardzo lubiła te ciasto więc po pracy przychodziła do ciotki która mieszkała na przeciwko. Pewnego razu moja mama tam poszła ale ciotki nie było w domu tylko kuzyn. Wpuścił ją a Mama zjadła całe ciasto które było dla gości. Ciotka się zdenerwowała i powiedziała że ciasta więcej nie dostanie. Mama wybłagała przepis który znajduje się obok."