Babka cytrynowa

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
A teraz coś na słodko. Jesień nadchodzi więc trzeba się takimi małymi dawkami szczęścia ratować jakoś. A tak naprawdę to tutaj dawka szczęścia jest ogromna. Ta babka jest rewelacyjna i puszysta jak, hmm... No jak co? No jak puch puszysta jest, serio. To zasługa sporej ilości jajek i niewielkiej ilości mąki. Z takimi słodkościami jesień nam nie straszna.

1 szklanka mąki pszenne , 0,5 szklanki cukru,  100 g masła (pół tradycyjnej kostki),  7 jajek, skórka starta z jednej cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego (my użyliśmy TEGO), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Następnie, ciągle miksując, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Dodajemy, również powoli i również wciąż miksując, rozpuszczone i wystudzone masło.
Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia (lub przygotowanej w dowolny sposób jaki lubimy. My akurat preferujemy papier do pieczenia). Pieczemy 70 minut w 150 stopniach. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Zdjęcie - Babka cytrynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy