Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Zdjęcie - BABKA CYTRYNOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Puszysta i delikatna babka o smaku cytrynowym bardzo aromatyczna wszystkim smakowało do herbatki lub południowej kawki w sam raz :-)


Średnica formy z kominem (zewnętrzna) 27/11 cm

5 JAJEK

2 SZKLANKI MĄKI KRUPCZATKI

1/4 SZKLANKI MĄKI KUKURYDZIANEJ

1,5 SZKLANKI CUKRU

150 g MASŁA

3 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

3 CYTRYNY

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO


Żółtka oddzielić od białek, - żółtka utrzeć z jedną szklanka cukru.Następnie Rozpuścić masło - przestudzić i dodać do żółtek. Zetrzeć skórę i wycisnąć sok do masy - utrzeć, powoli dodając mąkę krupczatkę na przemian z mąką kukurydzianą. Ubić białka z solą dodając stopniowo resztę cukru. Ubite białka przełożyć do masy i delikatnie wymieszać . Całość wylać do formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40 minut tzw do suchego patyczka. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - BABKA CYTRYNOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - BABKA CYTRYNOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów