Babka cytrynowa

Babka na specjalne zamówienie mojego Zerówkowicza.

Składniki:

4 duże jajka (lub 5 mniejszych)

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

20 dag masła

skórka i sok z 1 cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

Masło stop w rondelku i odstaw, żeby ostygło. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę z proszkiem i nadal ucieraj. Na końcu powoli wlej ostudzone masło, dodaj sok i skórkę z cytryny. Piecz babkę około 45 minut w 180 stopniach. Gotową polukruj lub polej czekoladą.

Zdjęcie - Babka cytrynowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowa babka jogurtowa
2

Cytrynowa babka jogurtowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka cytrynowa na maślance
3

Babka cytrynowa na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka cytrynowa wilgotna

Babka cytrynowa wilgotna

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka cytrynowo-lawendowa

Babka cytrynowo-lawendowa

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lubicie ciasta piaskowe...?
1

Lubicie ciasta piaskowe...?

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Konfitura cytrynowa

Konfitura cytrynowa

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Pączki z pistacjami
2

Pączki z pistacjami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pączki z nutką pomarańczy
2

Pączki z nutką pomarańczy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Sałatka z pieczonymi cytrusami, roszponką, awokado i pestkami dyni
1

Sałatka z pieczonymi cytrusami…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka