Babka budyniowa

Babka budyniowa

Zdjęcie - Babka budyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto z budyniem jest puszyste, delikatne i pełne smaku. Budyń nadaje mu wyjątkowej miękkości, a cytryna wprowadza subtelną nutę świeżości.Idealne na każdą okazję, od niedzielnej kawy po rodzinne spotkania. Proste w wykonaniu, z kilku podstawowych składników. Babka zachwyca swoją lekkością i smakiem!

Składniki na babkę budyniową:

  • 5 jajek
  • 200 g budyniu bez cukru (5 opakowań po 40 g)
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżki rodzynek[ można pominąć]


 

Jak wykonać babkę budyniową?

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj formę do pieczenia, np. tortownicę, wykładając ją papierem do pieczenia lub babkę natłuszczając ją i obsypując mąką lub bułką tartą.

2. Jajka umieść w dużej misce i ubij je mikserem na puszystą masę z cukrem przez kilka minut, aż będą jasne i zwiększą objętość.

3. W osobnej misce wymieszaj budyń, mąkę orkiszową, proszek do pieczenia. Następnie przesiej je do jajek, delikatnie mieszając szpatułką lub na najniższych obrotach miksera.

4. Do ciasta dodaj sok z cytryny oraz olej roślinny i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.Wsyp rodzynki.

5. Przelej gotowe ciasto do przygotowanej formy. Piecz przez około 35–40 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka.

6. Po upieczeniu, pozwól ciastu ostygnąć przez kilka minut w formie, a następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego wystygnięcia na kratce.

Ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.

Zdjęcie - Babka budyniowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów