Babka budyniowa

Babka budyniowa o konsystencji piaskowego ciasta. Bardzo delikatna, leciutka jak puszek i do tego wilgotna.
Babka budyniowa z tego przepisu jest niezwykle prosta w przygotowaniu i zawiera tylko kilka prostych składników.
Przepis bazuje na budyniach, które dodajemy zamiast mąki tortowej. Mąką ziemniaczana z budyniu sprawia, że ciasto jest lżejsze i ma piaskową konsystencję.
W przypadku tego typu ciasta pamiętaj, aby składniki były w tej samej pokojowej temperaturze.
Ciasto możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem. Nie straci zbyt dużo na smaku i nadal będzie wilgotna i pyszna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA BUDYNIOWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę, aż do potrojenia objętości. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki naprzemiennie z olejem. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy na 5 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i dopiero wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.