Babka bananowa
Kto powiedział, że z dojrzałych bananów można przygotować tylko chlebek? Ja tym razem popełniłam przepyszną babkę i to jeszcze taką co robi się ekspresowo - wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec, by cieszyć się pysznym deserem.
Babka jest wilgotna, przyjemnie kakaowa i pięknie się kroi, także polecam jeśli macie ochotę na coś słodkiego.
Robiłam ją już kilka razy w różnych kombinacjach mąki i cukru, dlatego jeśli chcecie by była zdrowsza możecie użyć np mąki orkiszowej zamiast pszennej, zmniejszyć ilość cukru lub zastąpić go ksylitolem lub erytrytolem.
Tym razem dodałam orzechy oraz pistacje, ale pasuje tutaj świetnie także suszona żurawina. Wszystko zależy od tego co lubicie i na co macie ochotę.
Składniki na babkę bananową:
• 3 dojrzałe banany
• 3 jajka
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki oleju
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka cynamonu
• szczypta soli
• opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich, pistacji lub migdałów
Jak upiec babkę bananową?
Wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz sól dokładnie mieszamy ze sobą.
W oddzielnym naczyniu rozgniatamy banany (można je zblendować). Dodajemy do nich jajka oraz olej i wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie mokre składniki łączymy z suchymi, dodajemy orzechy i mieszamy.
Ja swoją babkę upiekłam w silikonowej formie (kupionej tutaj)* ale możecie użyć formy do babki lub klasycznej keksówki.
Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.
* link afiliacyjny