Babka

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja Babcia twierdzi, że to „babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy, ale to prawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;)

Składniki:

5 jajek
250 g masła
250 g cukru
250 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze kawałki.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy na później.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. W następnej kolejności dodajemy proszek wymieszany z mąką i mąką ziemniaczaną.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Przepisy z tych kategorii

I znów się udało
6

I znów się udało

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Paszteciki z mięsem z ciasta twarogowego

Paszteciki z mięsem z ciasta t…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

Wigilijne łazanki z kapustą i…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe babeczki na maślance

Czekoladowe babeczki na maślan…

montka montka
cukierenka

Babka pomarańczowa z makiem i czekoladą

Babka pomarańczowa z makiem i…

food² food²
Food Square

Tarta imbirowa z orzechami pecan (Pecan pie)
1

Tarta imbirowa z orzechami pec…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Sernik kajmakowy na cieście orzechowym

Sernik kajmakowy na cieście or…

Beti Beti
kruche babeczki

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bożonarodzeniowe dojrzewające ciasto z suszonymi owocami i brandy

Bożonarodzeniowe dojrzewające…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Strucla makowa

Strucla makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!