Babka

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja Babcia twierdzi, że to „babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy, ale to prawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;)

Składniki:

5 jajek
250 g masła
250 g cukru
250 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze kawałki.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy na później.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. W następnej kolejności dodajemy proszek wymieszany z mąką i mąką ziemniaczaną.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Przepisy z tych kategorii

I znów się udało
6

I znów się udało

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Koksowa babka na maślance
1

Koksowa babka na maślance

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babka z serkiem kremowym

Babka z serkiem kremowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Panettone. Synchronbacken#21

Panettone. Synchronbacken#21

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Babka kajmakowa
1

Babka kajmakowa

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Mazurek chałwowy z pistacjami  i granatem

Mazurek chałwowy z pistacjami…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Łosoś jurajski w sosie cytrynowym. Sezonowo od A do M

Łosoś jurajski w sosie cytryno…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Cytryny w syropie
1

Cytryny w syropie

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy

Pieczony pstrąg cytrynowo - ty…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lemon curd – cytrynowy krem do ciast i deserów
2

Lemon curd – cytrynowy krem do…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Markizy kakaowe z nadzieniem pomarańczowym
1

Markizy kakaowe z nadzieniem p…

aronia aronia
Wiem co jem