Babka

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja Babcia twierdzi, że to „babka, która zawsze się udaje” – nawet tak właśnie jest zapisana w przepiśniku :) A jak pewnie wiecie, przepisy, które „się udają” albo takie, których „nie da się popsuć” to zdecydowanie moje ulubione. Kolejną babciną cechą tego ciasta jest fakt, że do dietetycznych to ono raczej nie należy, ale to prawie zawsze idzie w parze z tym, że jest pysznie ;)

Składniki:

5 jajek
250 g masła
250 g cukru
250 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny

Masło wyciągamy wcześniej z lodówki – powinno być w temperaturze pokojowej. Można je pokroić na mniejsze kawałki.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rozdzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Odstawiamy na później.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W mikserze ucieramy ze sobą miękkie masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy po jednym żółtku i miksujemy za każdym razem. Do masy dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. W następnej kolejności dodajemy proszek wymieszany z mąką i mąką ziemniaczaną.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tym etapie ciasto jest dość gęste. Dlatego do dalszego mieszania lepiej nada się sylikonowa szpatułka. Do masy dodajemy ok. połowę piany z białek i mieszamy do połączenia. Po tym czasie dodajemy resztę piany i jeszcze raz mieszamy.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotową masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mąką.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni przez ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Upieczoną babkę wyciągamy z formy i odstawiamy na kratkę do ostudzenia.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Można podawać ją posypaną cukrem pudrem lub z gęstym lukrem – ja osobiście wolę tę drugą wersję.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lukier przygotujemy mieszając ze sobą cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny.

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

ciastkożercy.pl

Przepisy z tych kategorii

I znów się udało
6

I znów się udało

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Spaghetti z brokułami w sosie serowym

Spaghetti z brokułami w sosie…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Czekoladowy tort z jeżynami
1

Czekoladowy tort z jeżynami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Jagodzianki z kruszonką i serem

Jagodzianki z kruszonką i sere…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Crostata z włoską bezą
1

Crostata z włoską bezą

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pyszne ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
2

Pyszne ciasto ze śliwkami i cy…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc
1

Cytrynowy mazurek na Wielkanoc

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Pomarańczowa baba z rumem
1

Pomarańczowa baba z rumem

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cytrynowa babka ucierana
4

Cytrynowa babka ucierana

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babka piaskowa
2

Babka piaskowa

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Babka majonezowa - szybka i puszysta
4

Babka majonezowa - szybka i pu…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem
3

Baba ponczowa z rumem wg Magdy…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj