Babeczki ze skondensowanym mlekiem
Przepis na te babeczki znalazłam na opakowaniu mleka skondensowanego Nestle. Zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wypróbować. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do misy miksera kuchennego i ciasto gotowe. To samo dotyczy kremu, niestety kremu z podanych proporcji wychodzi zbyt mało by udekorować wszystkie babeczki. Moim zdaniem twórcy przepisu nie przewidzieli, że ktoś zamiast po prostu rozsmarować krem może chcieć nim bardziej efektownie dekorować. Wracając do babeczek, są mięciutkie i bardzo słodkie, ich słodycz potęguje jeszcze krem na wierzchu. Moim zdaniem takie przeciętne w smaku. Właściwie lepiej wyglądają niż smakują, ale to tylko moje, subiektywne odczucie. Może znajdą swojego, prawdziwego fana poprzez mojego bloga.
Składniki na 12 babeczek:
Składniki na krem*:
Włóż wszystkie składniki do misy miksera i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Jeżeli masz wrażenie, że krem jest zbyt gęsty dodaj odrobinę więcej skondensowanego mleka. Gotowy krem rozsmaruj np. nożem na wierzchu każdej babeczki, następnie obsyp kolorowym cukrem. Możesz też przełożyć krem do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylki nadać kremowi kształt, który ładnie udekoruje babeczki. Można albo oprószyć kolorowym cukrem, albo nałożyć po stokrotce, albo zostawić sam krem, tutaj wszystko zależy od wyobraźni dekorującego :)Smacznego !
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 babeczek:
- 125g mąki
- 250g skondensowanego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki pasty z nasion wanilii lub ekstraktu waniliowego
- 85g margaryny
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem*:
- 200g cukru pudru
- 55g miękkiego masła
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 1-2 łyżek skondensowanego mleka
- kolorowy cukier do dekoracji, ja użyłam waflowych stokrotek
Włóż wszystkie składniki do misy miksera i ucieraj aż powstanie puszysta masa. Jeżeli masz wrażenie, że krem jest zbyt gęsty dodaj odrobinę więcej skondensowanego mleka. Gotowy krem rozsmaruj np. nożem na wierzchu każdej babeczki, następnie obsyp kolorowym cukrem. Możesz też przełożyć krem do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej tylki nadać kremowi kształt, który ładnie udekoruje babeczki. Można albo oprószyć kolorowym cukrem, albo nałożyć po stokrotce, albo zostawić sam krem, tutaj wszystko zależy od wyobraźni dekorującego :)Smacznego !
Wydrukuj przepis