Babeczki z pomarańczowym mascarpone
Wczoraj wieczorem zastanawiałam się co by tu upiec na sobotę. Wzięłam mój kilkunastoletni notes z przepisami i zaczęłam przeglądać, ale jakoś nic mi nie pasowało. Ale przynajmniej to wertowanie pozwoliło mi trochę sprecyzować plany. Chciałam, żeby to były babeczki z kremem. Ale nie wiedziałam jakie. Może orzechowe z czekoladowym? Albo waniliowe z kokosowym?
Postanowiłam poczekać do rana, a nóż mnie wtedy oświeci? I faktycznie - rano wstałam i już wiedziałam co będziemy dzisiaj mieli na deser. No... prawie wiedziałam. Marzyły mi się babeczki z bitą śmietaną i jakimiś owocami, coś jak tort Schwartzwaldzki w formie babeczek, ale jakoś nie miałam ochoty na wiśnie, lecz na biszkopt czekoladowy - owszem. A co pasuje do czekoladowego ciasta i śmietanowego kremu? Przyszły mi na myśl pomarańcze. Zatem zrobiłam babeczki z delikatnie pomarańczowym kremem.
Ciasto, to zmniejszone proporcje właśnie na biszkopt do tortu Schwartzwaldzkiego, a krem znalazłam tutaj, ale trochę zmieniłam proporcje.
Czekoladowe babeczki biszkoptowe z kremem pomarańczowym
Forma na muffinki - wyszło 16 szt.
Ciasto
4 jajka
75 g mąki
75 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
0,5 budyniu czekoladowego (cały ma 40 g)
1 łyżka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nasączenie
sok z 2 pomarańcz
2 łyżki cukru
3 łyżki wody
Polewa czekoladowa
2 tabliczki deserowej czekolady
6 łyżek śmietany 30%
2 łyżki miodu
Krem pomarańczowy
250 g serka mascarpone
125 g serka Philadelphia
0,5 szkl. cukru pudru
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
1 łyżka Cointreau (ja dałam sok pomarańczowy)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szkl ubitej śmietany 30%
Ciasto
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i cukier waniliowy. Odkładamy mikser, bo już nie będzie nam potrzebny. Do masy białkowej delikatnie wmieszać łyżką po jednym żółtku. Wszystkie sypkie składniki (mąka, budyń, proszek do pieczenia i kakao) wymieszać razem i przesiać do jajek. Delikatnie, ale dokładnie wszystko wymieszać. Papilotki do muffinek wysmarować pędzelkiem zamoczonym w oleju. Napełniać foremki nie do pełna. Piec około 17 min w temp. 175 °C.
Po lekkim (lub całkowitym) wystudzeniu wyjąć ciastka z popilotek i ponakłówać widelcem w kilku miejscach.
Nasączenie
Zagotować sok wyciśnięty z pomarańczy z wodą i cukrem. Nasączyć babeczki.
Polewa czekoladowa
Do garnka wlać mleko, pokrojoną czekoladę i miód. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników. Polać nasączone babeczki i włożyć do lodówki, aby masa zastygła.
Krem pomarańczowy
Wszystkie składniki oprócz śmietany wymieszać mikserem (na najmniejszych obrotach). Śmietanę ubić oddzielnie i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Babeczki wyjąć z lodówki i udekorować kremem.