Babeczki z owocami z kremem z nutelli
Krucze babeczki z owocami z kremem z nutelli. Z owocami sezonowymi smakują bajecznie…Idealne na zakończenie lata…
Babeczki są najlepsze następnego dnia po przyrządzeniu, ale rzadko dotrzymują Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 żółtko
krem:
250 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki nutelli
1 op. usztywniacza do śmietany
1 łyżka cukru pudru
dowolne owoce
Ciasto:
Z podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kule i zawiń w folię spożywczą.
Wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Po wskazanym czasie ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nim wysmarowane masłem foremki do babeczek. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut, by zyskały złoty kolor.
Babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź.
Krem:
Śmietankę kremową ubij z cukrem pudrem wymieszanym z usztywniaczem do śmietany. Pod koniec ubijania dodaj serek mascarpone i nutellę. Zmiksuj razem na jednolity krem.
Kremem napełnij babeczki i udekoruj owocami. Przechowuj w lodówce.