Babeczki z bananami

Babeczki z bananami

 

Zdjęcie - Babeczki z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zakupy spożywcze z dzieckiem to czasem jest wyzwanie. Szczególnie gdy Latorośl co chwila marudzi by kupić coś nadprogramowo. Często ulegam tym namowom i nie zawsze dobrze na tym wychodzę. W domu okazuje się, że to oczy chciały, a chęć na daną rzecz była tylko chwilowa. Pół biedy gdy zakupione produkty można jakoś wykorzystać jak np tytułowe banany. Ja ich nie jadam, bo lubię gdy są zielone, a takie nie zawsze znajduje w sklepie. Potem one leżą i leżą i czekają na zmiłowanie, a często nikt zmiłować się nie chce. Wtedy ciesze się, że istnieją takie przepisy jak ten na babeczki i dojrzale banany, których nikt nie chce jeść mają szanse na drugie życie.
Zdjęcie - Babeczki z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki z bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Babeczki czekoladowe z bananami
składniki:

  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 60 g cukru + 10 g
  • 180 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g masła
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder do dekoracji


wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany i podsmażamy je przez 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przesiana mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy do nich olej i nadal ubijamy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy banany. Ciasto będzie miało zwartą konsystencję. Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i każdą napełniamy przygotowanym ciastem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 30 minut.. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów