Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.

Mini babeczki upieczone na mące tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu mają wręcz piaskową konsystencję. Słodziutkie z pysznym lukrem. Bardzo ładnie trzymają kształt i bez problemy wyciągniesz je z foremek.

Foremek do babeczek wielkanocnych użyłam silikonowych i nie musiałam ich niczym smarować. Jeśli używasz tradycyjnych wysmaruj je masłem i oprósz bułką tartą, kaszką manną lub startymi herbatnikami.

Podczas przygotowania ciasta staraj się nie miksować ciasta zbyt długo, ponieważ traci wtedy na lekkości i będzie miało bardziej cięższą konsystencję. Ja bardzo lubię jeśli są delikatne i puszyste.

Babeczki wielkanocne to świetny pomysł dla osób, które nie czują się zbyt pewnie w pieczeniu ciast. Malutkie babeczki wygląda przepięknie i nie ustępują niczym tym dużym. Pyszne, proste i do tego piękne, czyli to co w kuchni lubię najbardziej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Zdjęcie - Babeczki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

BABECZKI WIELKANOCNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

DODATKOWO:

  • przeróżne posypki do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.

Zdjęcie - Babeczki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Babeczki wielkanocne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini babeczki śmietankowe
1

Mini babeczki śmietankowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Wielkanocne babeczki do koszyczka z rodzynkami i gałką muszkatułową
1

Wielkanocne babeczki do koszyc…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Mini babeczki, muffinki piaskowe
1

Mini babeczki, muffinki piasko…

Beti Beti
kruche babeczki

Mini baby na Wielkanoc
2

Mini baby na Wielkanoc

montka montka
cukierenka

Minibabki cytrynowe
1

Minibabki cytrynowe

Tyna Tyna
In cooking we trust

Agrest pod custardem i ciastem filo
1

Agrest pod custardem i ciastem…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rafaello na waflach + film
1

Rafaello na waflach + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Jagodzianki z kruszonką i serem

Jagodzianki z kruszonką i sere…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
3

Ciasteczka kruche- przepis pod…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami
1

Błyskawiczne, lekkie babeczki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babeczki na maślance z czarną maliną i migdałową kruszonką
1

Babeczki na maślance z czarną…

food² food²
Food Square