Babeczki wielkanocne

Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.
Mini babeczki upieczone na mące tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu mają wręcz piaskową konsystencję. Słodziutkie z pysznym lukrem. Bardzo ładnie trzymają kształt i bez problemy wyciągniesz je z foremek.
Foremek do babeczek wielkanocnych użyłam silikonowych i nie musiałam ich niczym smarować. Jeśli używasz tradycyjnych wysmaruj je masłem i oprósz bułką tartą, kaszką manną lub startymi herbatnikami.
Podczas przygotowania ciasta staraj się nie miksować ciasta zbyt długo, ponieważ traci wtedy na lekkości i będzie miało bardziej cięższą konsystencję. Ja bardzo lubię jeśli są delikatne i puszyste.
Babeczki wielkanocne to świetny pomysł dla osób, które nie czują się zbyt pewnie w pieczeniu ciast. Malutkie babeczki wygląda przepięknie i nie ustępują niczym tym dużym. Pyszne, proste i do tego piękne, czyli to co w kuchni lubię najbardziej.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABECZKI WIELKANOCNE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny, roztopionej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki wody
DODATKOWO:
- przeróżne posypki do dekoracji
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.