Babeczki Smętarne na Halloween
Witajcie ;) Nie celebruję specjalnie Halloween, ale nie mogłam sobie odmówić przygotowania jeszcze jednej propozycji na straszną imprezkę. Przepis jest bardzo prosty, ale głównie chodzi o efekt wizualny, więc można użyć jakichkolwiek czekoladowych muffinek, nawet gotowych z dobrej cukierni. W takim wypadu zamiast kruszenia jednej na kawałki polecam roztłuc kilka czekoladowych herbatników, albo oreo bez kremu.
Składniki na 11 sztuk: Babeczki 12szt.: 220 g mąki
40 g ciemnego kakao
100 g - 120 g cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej(opcjonalnie)
szczypta soli
190 ml (¾ szklanki) maślanki
125 ml (½ szklanki) oleju
1 jajo
½ łyżki octu winnego
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, lub przygotować podwójne papilotki.
Do dużej miski przesiać mąkę z kakao, cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia, kawą i solą.
W drugiej misce roztrzepać rózgą maślankę olej jajo i ocet. Wymieszać do połączenia.
Mokre składniki wlać do suchych, szybko wymieszać (lub krótko zmiksować), tylko do połączenia składników.
Ciasto rozłożyć do papilotek. Piec ok 20 minut w 180°C bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.
Dekoracja: 200 g kajmaku w temperaturze pokojowej
100 g czekolady
cukrowe kości, czaszki do posypania
Jedną babeczkę pokruszyć na drobne kawałki. W pozostałych na wierzchu zrobić zagłębienie, wyciągnąć niewielką ilość ciasta i również pokruszyć. Pokruszone ciasto odłożyć na bok.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kajmak przełożyć do miski miksera. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować do uzyskania jednolitego kremu.
Przygotowanym kremem napełnić zagłębienia i posmarować wierzch babeczek. Posypać odłożonymi okruszkami i halloweenową posypką.
Smacznego!