Babeczki Rudolfy
Chyba w każdym z nas drzemie jakaś cząstka dziecka, która odzywa się w takie dni jak dzisiejszy czyli w Mikołajki. Chyba każdy z nas bez względu na wiek jest lekko podekscytowany w ten dzień, wypatrując lub szukając malutkich prezencików. Bo czy nie jest miło znaleźć w skarpetce lub bucie jakiś maleńki upominek podrzucony przez 'Mikołaja'? Czy nie jest miło otworzyć rano lodówkę i znaleźć w niej całe stado uroczych, słodkich, pysznych Rudolfów? :) Wspaniałych Mikołajek życzę Wszystkim!
Babeczki Rudolfy (Snickerdoodle)*: Babeczki (ok 28 szt):
- 3 szklanki maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 230 g masła
- 1 ½ szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 ¼ szklanki mleka
Krem:
- 600 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- ok 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- duże precle, rozłamane na pół na rogi
- białe groszki (np. Korsarze) na oczy, źrenice wykonane z roztopionej czekolady
- kandyzowane wiśnie na noski
Babeczki Mąkę mieszam z proszkiem, solą i cynamonem, przesiewam przez sito. U dużej misce ucieram, na białą i puszystą masę, masło z cukrem. Dodaję kolejno jajka, dokładnie miksuję. Następnie dodaję wanilię i na przemian składniki suche i mleko, za każdym razem miksując do połączenia składników. Formy do muffinek wykładam papilotkami. Każdą formę napełniam ciastem do ¾ wysokości. Piekę w 180 st. ok 20 min, do suchego patyczka. Studzę na kratce kuchennej.
Krem Kremówkę ubijam z cukrem na sztywno, dodaję serek mascarpone i pastę waniliową, dokładnie mieszam łyżką lub mikserem na małych obrotach.
Upieczone i wystudzone babeczki dekoruję.
Smacznego
* Przepis pochodzi stąd.