Babeczki piernikowe
Już od dzisiaj zapraszam na przepisy Świątecznych ciast, potraw i deserów. Myslę, że dla wielu z Was będą inspiracją na Boże Narodzenie.
Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, które z pewnoscią będą smakowały i zachwycały swoim wyglądem. Zapraszam ?
Pierniki, które zawsze są na Świątecznym stole i zawsze smakują wyjątkowo. To ciasta z tradycją, pachnące korzeniami i miodem, polane bogato słodkim lukrem. Pierniki tradycyjne, długo dojrzewające przygotowujemy z wyprzedzeniem i te które można wykonać szybko i zaraz je podać.
Babeczki piernikowe, to swietna odmiana pierników, aromatyczne, mięciutkie, pachnące Świętami.
Składniki na 12 szt.:
- 125 g miodu naturalnego
- 60 ml melasy lub sztucznego płynnego miodu
- 140 g ciemnego brązowego cukru lub muscovado
- 180 ml mleka
- 60 g masła
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody spożywczej
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżka smietany kremówki 30 %
- posypka cukrowa
Wykonanie:
- Miód, cukier, masło, mleko, kakao i przyprawy wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
- Odstawić do wystudzenia.
- Dodać jajka, ekstrakt waniliowy zmiksować.
- Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, następnie przesiać i dodać do zmiksowanej masy.
- Foremkę do babeczek spryskać tłuszczem i oprószyć mąką.
- Nakładać ciasto do otworów formy, do 3/4 wysokości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
- Letnie babeczki usunąć z formy i wystudzić.
- Czekoladę rozpuścić ze smietaną – musi być temp. pokojowa.
- Babeczki polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować cukrową posypką.
Smacznego ?