Babeczki piernikowe

Już od dzisiaj zapraszam na przepisy Świątecznych ciast, potraw i deserów. Myslę, że dla wielu z Was będą inspiracją na Boże Narodzenie.

Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi przepisami, które z pewnoscią będą smakowały i zachwycały swoim wyglądem. Zapraszam 🙂

Pierniki, które zawsze są na Świątecznym stole i zawsze smakują wyjątkowo. To ciasta z tradycją, pachnące korzeniami i miodem,  polane bogato słodkim lukrem. Pierniki tradycyjne, długo dojrzewające przygotowujemy z wyprzedzeniem i te które można wykonać szybko i zaraz je podać.

Babeczki piernikowe, to swietna odmiana pierników, aromatyczne, mięciutkie, pachnące Świętami.

Zdjęcie - Babeczki piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 szt.:

  • 125 g miodu naturalnego
  • 60 ml melasy lub sztucznego płynnego miodu
  • 140 g ciemnego brązowego cukru lub muscovado
  • 180 ml mleka
  • 60 g masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody spożywczej
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady białej
  • 1 łyżka smietany kremówki 30 %
  • posypka cukrowa

Zdjęcie - Babeczki piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Babeczki piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Miód, cukier, masło, mleko, kakao i przyprawy wymieszać i podgrzać do rozpuszczenia się cukru.
  2. Odstawić do wystudzenia.
  3. Dodać jajka, ekstrakt waniliowy zmiksować.
  4. Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać, następnie przesiać i dodać do zmiksowanej masy.
  5. Foremkę do babeczek spryskać tłuszczem i oprószyć mąką.
  6. Nakładać ciasto do otworów formy, do 3/4 wysokości.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.
  8. Letnie babeczki usunąć z formy i wystudzić.
  9. Czekoladę rozpuścić ze smietaną –  musi być temp. pokojowa.
  10. Babeczki polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować cukrową posypką.

Smacznego 🙂

Zdjęcie - Babeczki piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

kruidnoten – szybkie pierniczki holenderskie
2

kruidnoten – szybkie pierniczk…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Pierniczki „brukowce” – przepis
3

Pierniczki „brukowce” – przepi…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik

Piernik

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Sernik królewski – niezawodny przepis na sernik na kakaowym kruchym spodzie
10

Sernik królewski – niezawodny…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Mazurek z białą czekoladą i malinami
1

Mazurek z białą czekoladą i ma…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
3

Drożdżowy zwijaniec z czekolad…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rafaello na waflach + film
1

Rafaello na waflach + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Jagodzianki z kruszonką i serem

Jagodzianki z kruszonką i sere…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
3

Ciasteczka kruche- przepis pod…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami
1

Błyskawiczne, lekkie babeczki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Babeczki na maślance z czarną maliną i migdałową kruszonką
1

Babeczki na maślance z czarną…

food² food²
Food Square