Babeczki orzechowe

Zdjęcie - Babeczki orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam na orzechowe babeczki przykryte lepką polewą ze skondensowanego mleka i kawałkami chrupiących orzechów. Pyszne, słodkie i chrupiące. W sam raz na przekąskę w długie, ciemne, zimne jesienne wieczory. Jako dodatek polecam aromatyczną herbatę :)
Składniki na 12 - 14 babeczek:

  • 175g margaryny
  • 240g skondensowanego, słodzonego mleka
  • 45g cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 3 jajka
  • 185g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g orzechów (użyłam mieszanki: orzechów włoskich, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów laskowych)
Piekarnik nastaw na 180C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć margarynę, skondensowane mleko, cukier, wanilię i ucieraj aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodaj jajka i ucieraj przez chwilę. Orzechy posiekaj na drobne kawałki, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wsyp mieszankę do pozostałych składników. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Kiedy babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią wyłóż na kratkę do przestudzenia.

Zdjęcie - Babeczki orzechowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Polewa:
  • kilka łyżek skondensowanego mleka
  • kilka łyżek posiekanych orzechów
Mleko wlej do garnuszka, podgrzej, dodaj orzechy i dobrze wymieszaj. Następnie tak przygotowaną polewą udekoruj wszystkie babeczki.
Smacznego :) Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy