Babeczki orzechowe
Zapraszam na orzechowe babeczki przykryte lepką polewą ze skondensowanego mleka i kawałkami chrupiących orzechów. Pyszne, słodkie i chrupiące. W sam raz na przekąskę w długie, ciemne, zimne jesienne wieczory. Jako dodatek polecam aromatyczną herbatę :)
Składniki na 12 - 14 babeczek:
- 175g margaryny
- 240g skondensowanego, słodzonego mleka
- 45g cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 3 jajka
- 185g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g orzechów (użyłam mieszanki: orzechów włoskich, nerkowców, blanszowanych migdałów, orzechów laskowych)
Do misy miksera wrzuć margarynę, skondensowane mleko, cukier, wanilię i ucieraj aż masa będzie jednolita i puszysta. Następnie dodaj jajka i ucieraj przez chwilę. Orzechy posiekaj na drobne kawałki, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wsyp mieszankę do pozostałych składników. Wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Kiedy babeczki ładnie wyrosną i się zarumienią wyłóż na kratkę do przestudzenia.
Polewa:
- kilka łyżek skondensowanego mleka
- kilka łyżek posiekanych orzechów
Smacznego :) Wydrukuj przepis